Wijngaard
Parel van Haspengouw
Rode topwijn uit Borgloon - biologisch en vol passie
In Bogloon, in het hart van Haspengouw, vind je de wijngaard Parel van Haspengouw. Een kleine wijngaard met 600 stokken. Onder begeleiding van Ghislain Houben wordt met veel liefde en passie rode wijn gemaakt door Etienne Lommen, Gunter Royen, Paul Lambrechts en Ingrid Wissink. Gelegen op de zonovergoten zuidelijke flank van de Motvallei en omzoomd door een eeuwenoude stenen muur en een hoge haag, heerst er een microklimaat dat enkele graden warmer is dan de omgeving. Door dit microklimaat zijn we in staat om Cabernet en Merlot druiven volledig te laten afrijpen.
De wijngaard
Borgloon is een eeuwenoud stadje met een middeleeuwse stadsomwalling: de Graaf. De wijngaard is een kleine 25 are en ligt bovenaan de zuidelijke helling van de Motvallei in Borgloon, aan de stadsomwalling. Aan de noordkant ligt de wijngaard beschut door een oude stenen muur. Aan de zuidkant is er een hoge meidoornhaag die het optrekkende kou en vocht uit de vallei tegenhoudt. Het zicht vanuit de wijngaard op het oude centrum van Borgloon is adembenemend. We onderhouden de wijngaard volledig met de hand, er komen geen machines aan te pas. Daarnaast gebruiken we ook geen chemische bestrijdingsmiddelen. We gaan voluit voor biologisch! De bodem is de typische Haspengouwse lichte leemgrond. Vol mineralen en kalk. En dat komt de wijn ten goede.
Cabernet en Merlot
De druivenrassen die we hebben aangeplant zijn Cabernet Cortis en Merlot Khorus. We hanteren een weinig gebruikte snoeimethode. Onze druiven groeien aan 2 meter hoge afleggers. Dit heeft als voordeel dat de plant minder bevattelijk is voor grondvorst. Daarnaast hoeven we de bladeren niet weg te snoeien (het z.g. scheren), de takken hangen gewoon naar beneden. Door de grote hoeveelheid blad kan de plant veel zon opnemen en suikers omzetten naar de druiven. Ook zijn de planten resistent. Hierdoor hebben ze minder last van meeldauw of valse meeldauw. De bladeren blijven makkelijk in topconditite, en dat proef je in de wijn. We oogsten de trossen zo laat mogelijk in het najaar. De suikers zijn dan optimaal en het zuurgehalte is goed kunnen dalen door de koude nachten. Plukken doen we met de hand in oktober of november, afhankelijk van de conditie van de druiven, het weer en de meetwaarden.
De wijn
Na het plukken ontstelen we de druiven en laten ze 2 tot 3 weken macereren samen met de schillen en de pitten. Na het persen rust het sap enkele dagen in containers, om vervolgens zonder bezinksel in eiken vaten overgeheveld te worden. Een deel van de wijn rijpt in nieuwe Franse eik, een ander deel in reeds gebruikte eiken vaten. En dan begint het lange wachten. De wijn blijft ongeveer 1 jaar op vat en wordt na het bepalen van de blends gebotteld. Na het bottelen blijven de flessen nog 2 jaar in de wijnkelder rustig wachten tot ze op dronk zijn. De eerste oogst van 2021 is in 2025 op dronk.